נס השמן – ניפוץ מיתוסים

נס השמן ניפוץ מיתוסים

 
 

נס השמן
 
לכבוד חג החנוכה הקרב ובא, אני רוצה להציל את כבודו של השמן שלשווא נחשד כמזון שיש להימנע ממנו, ולנפץ 8 מיתוסים –
שמן לא הופך אותך לשמן צילום: istockאחד לכל נר בחנוכייה- על אב מזון חשוב זה.
 
מיתוס מספר 1: מרגרינה עדיפה על חמאה
 
חשוב להבין שהשמן שבאמת יש להימנע ממנו כליל הוא שמן שעבר הידרוגנציה = הרוויה במימנים אשר גרמו לו להיות מוקשה בטמפרטורת חדר כשבמקור הוא היה אמור להיות נוזלי בטמפרטורת חדר. לכן כל המרגרינות למיניהם- כולל מחמאה, מזולה וכו' הן מסוכנות לבריאות, נוטות לשקוע בעורקים, לקדם תהליכים סרטניים בגוף, מחלישות את מערכת החיסון, להעלות את רמת הכולסטרול הרע ועוד רעות חולות.
 
חמאה עדיפה כמובן, בהיותה מוצר טבעי שמוקשה מלכתחילה בטמפרטורת חדר, ואפילו יש בה ויטמינים שונים כגון ויטמין E ו- A. אין זה אומר שניתן לאכול חמאה ללא הגבלה, אך היא עדיפה על המרגרינה.
 
מיתוס מספר 2: שמן קוקוס אינו בריא בהיותו שומן רווי
 
חומצות השומן הרוויות של שמן הקוקוס הינן בינוניות שרשרת כך שהגוף שורף אותן במהירות, כדלק, ולא נוטה לאגור אותן ברקומות השומן. בעצם, הגוף משתמש בחומצות השומן של שמן הקוקוס כבפחמימות- רק ללא הפרשת אינסולין מהלבלב. בנוסף, לשמן הקוקוס יתרונות בריאותיים נוספים בחיזוק המערכת הקרדיווסקולרית, עידוד תהליכי הרזיה, תמיכה במערכת החיסון, איזון קצב חילוף החומרים, אספקת אנרגיה זמינה לגוף, שמירה על עור בריא וצעיר, תמיכה בבלוטת התריס.
 
כמחצית מחומצות השומן שבו הן חומצות נדירות בטבע והן נקראות חומצה לאורית. הגוף ממיר את החומצה הלאורית לחומצה שנקראת מונולאורין שהיא אנטי חיידקית, אנטי ויראלית ואנטי פרזיטית. חומצה זו מצויה גם בחלב אם והיא מחזקת את מערכת החיסון של היילוד. בשמן הקוקוס מצויה גם חומצה קפרילית- זוהי חומצה אנטי פטרייתית ואנטי חיידקית והיא מועילה מאד למערכת העיכול שלנו.
 
שמן הקוקוס מומלץ במיוחד למי שיש קנדידה או הליקובקטר פילורי בגלל שתי החומצות השומניות הנ"ל.
 
מיתוס מספר 3: למי שיש כולסטרול גבוה אסור לאכול ביצים
 
בביצה אמנם יש כ- 2/3 מכמות הכולסטרול המומלץ ליום, אך חשוב לקבל ממנה את הכולסטרול הזה כיוון שהיא מכילה לציטין וכולין, חומרים שממוססים עודפי כולסטרול בכבד, וגם כיוון שאם הגוף לא יקבל כולסטרול מהמזון, הכבד ייצר כולסטרול בעודף! כדאי מאד להכין את הביצים בדרך בה החלמון לא יתערבב עם החלבון בזמן הבישול, כי כך הם הורסים אחד את האיכויות של השני. לכן יש להעדיף ביצה כמעט קשה (כמעט- כדי לא להרוג את חומצות השומן הרב בלתי רוויות שבביצה), או ביצת עין- כאשר יש לכסות את המחבת ולבשל על אש נמוכה כשש דקות.
 
מיתוס מספר 4: שמן זית הוא השמן המועדף לכל מטרה
 
אז נכון ששמן הזית המוכר הוא שמן טוב ובריא- אך רק כאשר משתמשים בו בתיבול למאכלים קרים ולא כאשר הוא עובר חימום. למעשה, בגלל כמות חומצות השומן הרב בלתי רוויות שבו החימום גורם לו לחימצון מהיר. וגם- בשמן הזית יש כלורופיל שמאיץ את פירוק חומצות השומן שלו וגורם לו להתעפש מהר.

על מנת לשמור בכל זאת על שמן הזית יש לקנותו בכמות קטנה, בבקבוק כהה, לשמור את הבקבוק הרחק מאור ומחום ולסגור במהירות האפשרית לאחר השימוש. כדי להבחין אם השמן התחמצן ניתן לשפוך לתוכו תוכן של קפסולת אסתקסנתין או טיפת לוטאין – שני נוגדי החימצון רבי העוצמה הללו יתנו צבע אדום/ כתום (בהתאמה) לשמן וכאשר הצבע ידהה, זה הסימן להתחמצנותו.
 
מיתוס מספר 5: שמן מזוכך הינו שמן זך, טהור ובריא
 
כל שמן שכתוב עליו "מזוכך" הינו שמן שעבר 7 תהליכים תעשייתיים שנועדו לנטרל את ריחו, צבעו וטעמו. בין השאר, הוא עובר תהליך חימום של 230 מעלות (זה גורם לנטרול הריח). מתקבל שמן מלא ברדיקלים חופשיים הנוטה לשקוע בדפנות העורקים ולהעלות את רמת הכולסטרול הרע. יש לצרוך רק שמנים מכבישה קרה אשר לא עברו תהליכי חימום ולכן נשמר טעמם, צבעם וריחם. המועדף ביותר לשימוש הוא שמן הזית. ואחריו צועד שמן השומשום בכבישה קרה. זיכרו- שמן מזוכך הינו שמן מסוכן!
 
מיתוס מספר 6: שמן זית המתגבש בקירור הוא שמן מקולקל
 
בדיוק להיפך! המבחן לאיכות שמן הזית הוא התגבשותו בקירור. אם השמן נשאר נוזלי במקרר הרי שמדובר בשמן זית לא איכותי או שעורבב אם שמן אחר.
 
מיתוס מספר 7: דיאטה ללא שומנים מורידה מהר יותר במשקל
 
ראשית, הגוף זקוק לשומנים כדי לבצע תהליכים שונים בגוף כגון פירוק מסת שומן מיותרת- לדוגמה, חומצת השומן אומגה 3 מעודדת תהליכי הרזיה. גם בשקדים, השייכים לקבוצת השומנים, יש חומצות שומן התורמות לירידה במשקל!
 
שנית, גם אם הגוף לא יקבל שומנים הרי שהוא מספיק חכם כדי לייצר שומן מעודף פחמימות. לכן אל תתפלאו אם אתם אוכלים הרבה פירות ודגנים ורמת השומנים בדמכם עולה. כדאי תמיד להעדיף תזונה הכוללת את כל רכיבי המזון כאשר שומנים הם אב מזון חשוב ובלתי נפרד ממנה.
 
מיתוס מספר 8: עדיף לאכול סלט ללא שמן- כך הוא יכיל פחות קלוריות
 
חבל חבל לאכול סלט או כל ירק שהוא ללא שמן- הויטמינים A, D, K, E ונוגדי החימצון ליקופן ובטא קרוטן ייספגו בגוף רק בנוכחות שמן. אם לא שילבתם מזון שומני בסלט (שמן, אגוזים, שקדים, אבוקדו וכו') הרי שפספסתם ויטמינים ונוגדי חימצון חשובים.
חג שמח ומלא אור!